the book lover

This project was a team effort with the family of Alex, intended to create a forever home where he could enjoy his books, music and new television in comfort and safety. You might not spot the many aging-in-place features that are thoughtfully incorporated here, because we were determined to create a stylish space without drawing attention to them. The masculine mix of materials and deep accent colors set off a consistent neutral palette that makes this small one-bedroom feel much larger than its footprint.

Also see the before and after video.
Additional photos from this project can be viewed here and here.

alex-desk

The key component (and major engineering feat) in Alexander’s renovation was this ingenious double wall of bookcases, which replaced a solid non-structural wall. One side of shelves faces the bedroom and the other faces the living room, with a pocket door between them.

alex-2

Chestnut-colored, motorized wood blinds were used across all windows for complete light and privacy control. Reflective metal surfaces echo throughout the space; here, in the lamps and gilt wallpaper behind the couch.

alex-5

The living room side of the bookcase holds the television and media controls. Oak accent doors match the wood blinds. Bronze hardware and library lights are used in this room.

alex-12

Cabinetry built around the bedroom window holds a stereo system, a second small television, files, HVAC mechanicals, and more books. Brass hardware and library lights are used in this room.

alex-8

The bedroom is essentially a library, with shelving on all four elevations and creating a nest for the bed. A pocket door to the bathroom tucks behind one bookcase. Brass library lights mount above to make reading in bed a pleasure.

alex-9

Bookshelves are extra thick to prevent warping, and rabbeted to mitigate the thickness.

alex-11-1

Rich eggplant wallpaper with a gold pattern sets off a custom linen headboard with brass nailheads.

Hand-crafted accent lamps set off the Lagos Azul stone window sill.

Hand-crafted accent lamps set off the Lagos Azul stone window sill.

 

A heavily dimensional painting was chosen to contrast with the gilt wallpaper.

A heavily dimensional painting was chosen to contrast with the gilt wallpaper.

 

 All electronics and tech needs are neatly hidden inside cabinetry.

The custom curved desk has an inset leather top matched to the eggplant paint color at the back of the bookcases.