simply red

ger-demo-1   ger-demo-2

Jennifer and Jason and their two children had long outgrown their dark two-bedroom when they got the chance to annex the studio apartment next door. Although the studio was in terrible condition, it held the key to happiness: all the windows had southern exposure. By combining the two apartments, we were able to completely rework the floor plan: we made the studio space into a sunny new kitchen, converted the old kitchen into a bedroom for their son and added a bathroom for both children to share. It was an exciting moment when we broke through the connecting wall, above. New white oak floors were installed throughout, erasing any trace of the old layout.

Also see the video tour.

gs-3    gs6    gs-1

gs14

Above: With such an extensive renovation to handle, Ikea was the perfect cost-effective solution for the kitchen. Jennifer and Jason already had a red couch so they were excited to use gloss red doors. The center island was clad in stained black oak and raised up on oak casters. The palette of white oak, red, and crisp black & white, plus extensive rewiring for a new lighting plan, transformed the apartment into a bright, cheerful home.

gs15

gs20    gs7    gs-16

Above: Since the dining room would also function as the homework / organizing center, cabinets built around the radiator conceal a printer and files. The bookcase rolls out of the way in case the heater needs servicing. All is clad in easy-care white Caesarstone.

gs12

gs19    gs18    gs13

Above: The old living room is transformed by access to the front windows, but the original windows still face a dark airshaft. To brighten up any dark corners, we installed LED light strips behind white wooden blinds, for an effect that mimics daylight. Two readymade media cabinets were combined for a custom fit. At the back, the old kitchen is now their son’s room, with a primary blue feature wall peeking into the living room.

See additional photos of the children’s rooms here.